GO BACK
    TO MENU

    Skridskolördag

    En vecka till jul och årets mörkaste vecka. På Överuman når inte solens strålar ner på isen den här tiden på året men vi såg dess varma sken på Mjölkfjället, Brantsfjället, Långfjället och dom andra topparna som ramar in sjön.

    I lördags ville vi testa hur det såg ut vid Strimasund. Vi gick över de två broarna mot Gausosjön och gick ner på Uman efter den andra bron. Hela Överuman skall passera genom dessa två passager och det gör att det här området är väldigt strömt med följd att det är öppet vatten men bara en bit bortom broarna låg kärnisen stabil framför oss.

    Vi åkte norrut och efter en stund försvann det tunna snölagret och vi fick åka på en is som var blank som en spegel. Magiskt härligt att i medvind få glida fram på isen. I ett huj kom vi till Svällvika och fikat intogs i ett vindskydd vid Långfjället.

    Skridskosöndag

    Kanske är det meningen att man skall förbereda för julen och annat som alltid finns att göra i ett hem men det är helt omöjligt när man vet att Överuman ligger blank några mil bort. Planen för dagen var att gå ner på isen i Kåtaviken och åka över sjön och runt Högstabynäset. Hela vägen över sjön var isen fantastiskt fin och blank som en spegel. När vi kom till kanalen in mot bostället i gamla Högstaby var det snö på isen så det blev till att gå och staka sig fram. Belöning kom på andra sidan kanalen, där fanns det inte en snöfläck och ingen rimfrost utan bara en gigantisk skridskoplan! Medvinden förde oss snabbt till Högstabynäsets västra udde och där stannade vi till en stund för att beundra Oxtinnarna som ligger på Norska sidan gränsen.

    Isen fortsatte vara fin ända till Rörsundet men där hade det plötsligt lagt så mycket snö att det inte gick att åka utan vi fick ta av oss skridskorna och gå till fots nästan ända till Kåtaviken. Halva gänget vände och skrinnade hela vägen runt för att slippa gå och det tog inte så väldigt mycket längre tid än för oss.

    Jag är tacksam att få vara med om det här igen och glad att det finns dom som prioriterar lika som mig dagar som dessa.

     

    Fikat för dagen:

    • Varm choklad
    • Ägg och kaviar macka
    • Lussebulle

     

    Tur runt Högstabynäset 8 dec 2012 med Anna och Lollo 

    Tur runt Högstabynäset 6 dec 2012 med Anders

    Skridskor i Bredviken 2 dec 2012

    Skridskor i Bredviken 1 dec 2012

    Skridskor i Bredviken 1 dec 2012 – film

    Lämna en kommentar

    Your email address will not be published. Required fields marked *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.