GO BACK
    TO MENU

    Paddla kajak på Røssvattnet

    Prognosen säger vindstilla och sol och jag har semester. Då är det dags att genomföra en dröm som jag har haft under några års tid nämligen att paddla på Røssvatnet. 

    Røssvatnet (samiska Reevhtse) är Norges näst största insjö med en areal på 219 km². Den ligger i Hattfjelldals och Hemnes kommuner i Nordland fylke, 383 meter över havet. Røssvatnet reglerades 1957. Här har människor varit bosatta ända sedan stenåldern.

    Sjön ligger bara 5-6 mil från Tärnaby så det är ingen lång resa och vägen dit är enormt vacker. Om man tar Famnvatsvägen passerar man flera gårdsbruk med kor, får och lägdor som slås.

    Jag körde till Meisvika som ligger vid vägs ände norr om Varntresk. Där har vi parkerat på vintrarna när det har legat is på sjön och planen var att paddla samma sträcka som vi brukar åka skridskor.

    Uppe i norra delen av Røssvatnet är det Okstindarna som hela tiden fångar min blick. Dom är lika fascinerande än vilken årstid man är här. När jag har paddlat en bit dyker Hjartfjället upp. Paddla dit på våren när isen har rivit och göra en topptur upp var en idé som jag fick höra om igår. Ja kanske det. Paddlingen till stranden nedanför Hjartfjället tog en dryg timme i stilla tempo. Den stranden är så långt som jag har åkt skridskor till på vintern och det var mitt mål så där gick jag iland och fikade.

    Tänkte att det hade varit fint att fortsätta runt hela bukten men den turen blir ganska lång så då hade man slagit upp tältet på andra sidan men det får bli en gång.